Południowy Szlak Wielkich Jezior Mazurskich
- start z Kamienia
- Ruciane-Nida
- Mikołajki
- Ryn
- zakończenie w Kamieniu
Dzień 1. 28/04/2023
W piątek o godz. 18.00 spotykamy się w bosmanacie naszego portu w Klubie Mila Kamień. Odbieracie przydział na jacht i mustrujecie się. Na godzinę 19.30 zapraszamy Was na wspólne ognisko z poczęstunkiem (kiełbasa, zupa, gorące napoje). Noc spędzacie w porcie w Kamieniu.
Dzień 2. 29/04/2023
W sobotę o godz. 10.00 planujemy wypłynięcie z portu i rejs w kierunku Śluzy Guzianka. Nocleg w porcie w Rucianem Nida.
Dzień 3. 30/04/2023
W niedzielę wracamy przez Śluzę Guzianka i płyniemy do Mikołajek, gdzie mamy do wyboru dwa ciekawe porty: port przy promenadzie blisko centrum miasta z całym dobrodziejstwem, które niosą ze sobą wizyty w barach i tawernach lub port przy hotelu Gołębiewski gdzie można udać się na baseny i do SPA.
Dzień 4. 01/05/2023
W poniedziałek opuszczamy Mikołajki i płyniemy do Rynu. Tam można udać się na spacer na zamek.
Dzień 5. 02/05/2023
We wtorek rejs powrotny do portu macierzystego do Kamienia. Będzie to najdłuższy odcinek rejsu.
Dzień 2. 03/05/2023
W środę do godziny 11.00 trzeba zdać jacht. Przed zdaniem jachtu należy wyrzucić śmieci i umyć naczynia, reszta sprzątania jest wliczona w cenę.
Na jachcie są dostępne 3 zamykane kabiny 2-osobowe plus dwa podwójne miejsca do spania w messie. W rejsie może uczestniczyć max. 7 uczestników i sternik. Wybierając się na rejs należy pamiętać o zabraniu śpiwora, prześcieradła i poduszki.
Wyposażenie jachtu:
- ogrzewanie, które można włączyć na noc podczas postoju w porcie,
- kambuz (kuchnia jachtowa) wyposażony w kuchenkę gazową, lodówkę, czajnik, zastawę stołową i sprzęt kuchenny do gotowania,
- toaletę, umywalkę i prysznic z ciepłą wodą (boiler 20 L),
- telewizor i radio,
- oświetlenie wewnętrzne.
Wyżywienie poza poczęstunkiem podczas powitalnego ogniska zapewniają sobie i sternikowi uczestnicy rejsu. Wyposażenie jachtu umożliwia przygotowanie posiłków w tym obiadów (oczywiście nie podczas pływania). Dobrą praktyką jest schodzenie na ląd na przerwę obiadową, ale można też przygotować obiad na jeziorze po zakotwiczeniu jachtu.